Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Άρθρα

 


 

 Το Παραμύθι της Γιαγιάς(ένα βασανιστικό παραμύθι) - από τον Γιάννη Κεραμάρη

"...Οι θεραπευτές συνήθως στις ερμηνείες τους κρίνουν τον ήρωα ή την ηρωίδα του παραμυθιού σαν ένα συνηθισμένο Εγώ, ενώ όλα τα φρικτά και τρομερά που βιώνουν τα ερμηνεύουν σαν μια απεικόνιση της νεύρωσης τους. Και επειδή ακριβώς ο ακροατής του παραμυθιού ταυτίζεται με τον ήρωα, η ερμηνεία αυτή του φαίνεται απόλυτα πειστική..."

Διαβάστε το


Για το ειδικό πρόβλημα του Ανεκπλήρωτου Έρωτα - από τον Θοδωρή Δρούλια και το Νίκο Ρούσσο

"...Ο ερωτευμένος μας είναι ένα πρόσωπο, λοιπόν, αιχμάλωτο στην ανεκπλήρωτη επιθυμία του. Ως εκ τούτου υποφέρει. Στη περίπτωση του η πληγή και το όπλο που τη προκάλεσε, έχουν μια ξεκάθαρη συγγένεια- το όπλο είναι και η θεραπεία..."

Διαβάστε το


Το Αρχέτυπο της Μεγάλης Μητέρας - από τη Μαρία Αριστοτέλους

"...Αυτός ο συνειδητός διαχωρισμός – που μπορεί να εννοηθεί και ως η συνειδητή αντίληψη αυτού που ψάχνουμε ως Θεο – αποτελεί από τα αρχαία χρόνια την βάση για την αυτοαπόρριψη του ανθρώπου εφόσον απο την Παλαιά Διαθήκη και μετά οτιδήποτε γηίνο και θηλυκό συκοφαντούνται με δηλητηριώδη κακία..."

Διαβάστε το


Στη σκιά της Ενσυναίσθησης - από το Νίκο Ρούσσο

"...Αν αποφύγουμε να κοιτάξουμε το σκοτάδι μέσα μας και προσπαθήσουμε να ζήσουμε σε μια αδιατάρακτη “θετικότητα”, απλά μεταφέρουμε το σκοτάδι εκεί έξω. Στη κακή μάγισσα, τη κακή πρώην μας, στους κακούς εχθρούς, τρομοκράτες κτλ..."

Διαβάστε το


Το βιβλίο της Ζούγκλας στο Πανί, το Χαρτί και το Ντιβάνι- από την Ειρήνη Καρανικόλα

"...Όπως γίνεται κατά κόρον με την τέχνη, οι χαρακτήρες, οι συμβολισμοί και τα αρχέτυπα μεταφέρουν το δέκτη σε βαθύτερα επίπεδα ψυχολογικής συνειδητοποίησης. Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών είναι ανθρωπόμορφα ζώα που ζουν ακολουθώντας ηθικούς κανόνες, έμμεσα εκπαιδεύοντας το παιδικό κοινό..."

Διαβάστε το


Ο Σπόρος του παιδικού Πένθους - από το Νίκο Ρούσσο

"...Πρακτικά το παραπάνω σημαίνει ότι η έλλειψη της εμπειρίας του πραγματικού πατέρα αφήνει το παιδί εκτεθειμένο στις φαντασιώσεις του σχετικά με εκείνον. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η φαντασία μπορεί να μας ταξιδέψει από τις παραδείσιες κορυφές έως τα πιο γκροτέσκα υπόγεια. Από την αγκαλιά του τρυφερού Ουράνιου Πατέρα, μέχρι το στομάχι του αχόρταγου Κρόνου..."

Διαβάστε το


Οι βρικόλακες της Τελειομανίας - από το Νίκο Ρούσσο

"...Οσοδήποτε αιρετικό και να ακούγεται αυτός ο βρικόλακας στην αρχή δεν είναι απαραίτητα κακός. Μερικές φορές είναι η μόνη συντροφιά ενός ανθρώπου. Είναι ένας σκοτεινός προστάτης που διασφαλίζει ότι το βαθύ τραύμα της απόρριψης του άδειου βλέμματος δε θα ξανασυμβεί ποτέ..."

Διαβάστε το


Συμβολι-κότα-τα - από τη Κωνσταντίνα Καρακαξά

"...Η κότα είναι ένα ζώο γεμάτο αντιφάσεις. Είναι ένα πουλί που δεν πετάει, ένα ζώο ανάμεσα στην γη και τον ουρανό. Πάντα τα πουλιά θεωρούνταν αγγελιοφόροι των θεών γιατί με το πέταγμά τους έφταναν τόσο κοντά στον κόσμο τους. Η κότα όμως δεν έχει αυτό το προνόμιο..."

Διαβάστε το


MBTI. Forever Jung - από τον Βασίλη Αποστόλου

"...Η τυπολογία του Jung ίσως είναι από τις πιο οξυδερκείς ματιές στον τρόπο που λειτουργεί και αναπτύσσεται η ανθρώπινη προσωπικότητα. Λίγες θεωρίες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βάλουν την ψυχοπαθολογία στην άκρη και να δουν με τρόπο αναλυτικό το πώς η ανθρώπινη προσωπικότητα αναπτύσσεται και εξειδικεύεται, από τη γέννηση έως τη στιγμή που πεθαίνουμε..."

Διαβάστε το


Για να ζήσουμε εμείς καλύτερα - από τη Κωνσταντίνα Καρακαξά και το Νίκο Ρούσσο

"...Τα παραμύθια λοιπόν, έχουν ιδιότητες θεραπευτικές, αποτελούν πολλές φορές οχήματα μάθησης για το κόσμο, χαρτογραφούν σχέδια δράσης για δύσκολες καταστάσεις, μπορούν να γίνουν καθαρτήρια δυσάρεστων ανθρώπινων συναισθημάτων όπως της ζήλειας ή της επιθετικότητας και προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για το είδος των ψυχικών μας συγκρούσεων όπως των “θέλω” και των “πρέπει”..."

Διαβάστε το


 Κρίσεις Πανικού. Ο θεός Πάνας ζει - από το Νίκο Ρούσσο

"...Οι κρίσεις πανικού δε θέλουν προφανή δικαιολογία για να μας επισκεφθούν. Μας εξαναγκάζουν σε μια αυτόματη επαφή με το φόβο και την επιθυμία. Το φόβο που ενυπάρχει τη ζωή όλων των έμβιων όντων και την επιθυμία της σχέσης και της συνδεσιμότητας μέσα από την επιδιωκόμενη ασφάλεια..."

Διαβάστε το


Συμπλέγματα και Αρχέτυπα(αντί ορεκτικού) - από το Νίκο Ρούσσο

"...Άλλωστε, τα συμπλέγματα πολλές φορές μας κάνουν να ερωτευόμαστε, να απολαμβάνουμε με κομμένη την ανάσα μια ταινία ή μας σπρώχνουν προς την κατάκτηση στόχων. Καθώς όμως έχουν τη δική τους ζωή, είναι σα μικρά νησάκια αποκομμένα από τη γη του Εγώ μας, μπορεί να έχουν πολύ δυσάρεστες συνέπειες όταν είμαστε τυφλοί απέναντί τους ή αφηνόμαστε εν αγνοία μας να μεταμορφωθούμε από τα ξόρκια της Κίρκης..."

Διαβάστε το


 

Καλωσόρισμα - από τον Γιάννη Κεραμάρη

"...Ο σκοπός της εξατομίκευσης είναι «να γίνει ο άνθρωπος αυτό που είναι». «Γίνε αυτό που είσαι», έλεγε ο Πίνδαρος, σκέψη που δεν είναι πρόσφατη. Άλλωστε και ο Αριστοτέλης είχε επισημάνει ότι το κάθε δημιούργημα  περιέχει μέσα του μορφή, η οποία είναι μοναδική γι αυτό, και ότι η ζωή πρέπει να κατευθύνεται προς την ιδιαίτερη αυτή μορφή..."

Διαβάστε το

 

<Προηγούμενη σελίδα