Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Άρθρα


 

Βρείτε τα άρθρα (Το νεκρό παιδί, Η ντροπή και Αγάπη για εκδίκηση) στο website innerself.gr


 

Ερώτημα : Ποια είναι η σχέση της Τέχνης με την Ψυχανάλυση; - από τη Μαρία Αριστοτέλους

"...Ξεκινάμε από το πασιφανές... και η Τέχνη και η Ψυχανάλυση παρόλες τις διαφορές τους ασχολούνται με αυτό που ονομάζουμε Ψυχή δηλαδή με το Ασυνείδητο με λίγα λόγια..."

Διαβάστε το


Μία Νύξη στις σχέσεις Αλχημείας και Αφαίρεσης. - από τη Μαρία Αριστοτέλους

"...Το Χάος στην Αλχημεία συμβολίζει την Prima Materia , την αρχική ύλη δηλαδή από την οποία μέσω των χημικών και ψυχολογικών διαδικασιών ο ευγενής χρυσός ως Εαυτός θα δημιουργηθεί..."

Διαβάστε το


 

Η Προδοσία- από το Νίκο Ρούσσο

"...Ο προδότης είναι ο αχθοφόρος που μας ακολουθεί μνησίκακα, καθώς ανεβαίνουμε μακάριοι προς τη γαμήλια σουίτα, ξέροντας πως αργά ή γρήγορα θα ανοίξουμε τις αποσκευές που για λίγα αργύρια, εκείνος κουβαλάει..."

Διαβάστε το


 

Συζητώντας με το χαρακτήρα μας- από το Νίκο Ρούσσο

"...Αυτά τα προσωπικά κουρέλια, που μπαλώνουμε ή στριφώνουμε ή ξηλώνουμε, είναι το μερίδιο μας στο κοινό ύφασμα της ανθρώπινης ψυχής και η ιδιαιτερότητα του τρόπου του καθένα μας είναι ο χαρακτήρας του..."

Διαβάστε το


 

Το Βάθος του Δέρματος- από το Νίκο Ρούσσο

"...Παρατηρώ το δέρμα μου, σημαίνει διαλογίζομαι πάνω στον εαυτό μου. Διότι το δέρμα κραυγάζει μέσα από τα εκζέματα του. Ανακουφίζει μέσα από την απαλότητα του. Μας ταξιδεύει με τις αποχρώσεις του και μας αιφνιδιάζει με τις δυσοίωνες ελιές του. Το δέρμα επίσης αφηγείται...:

Διαβάστε το


 

Αυτό δεν είναι μια πίπα- από το Θοδωρή Δρούλια

"...Ο θεραπευόμενος είναι αιχμαλωτισμένος στην αναζήτηση της πραγματικότητας της αναπαράστασης της πίπας. Όσο και ένα βρέφος στο βλέμμα της μητέρας του. Η απώλειά του είναι καταστροφική αν δεν συνοδεύεται από ισχυρές δόσεις παρηγοριάς, και με την πάροδο του χρόνου, της ικανότητας της αυτοΐασης..."

Διαβάστε το


 

Οι ευεργετικές ιδιότητες της Χυλόπιτας- από το Νίκο Ρούσσο

"...Η Χυλόπιτα, είναι ένα θρεπτικότατο έδεσμα, απαραίτητο για τη διατροφή μας, που συχνά συνοδεύεται από ζεστή σούπα δακρύων, φρέσκα παντζάρια ντροπής και τυρί της επιλογής μας..."

Διαβάστε το


 

Soul Loss ή το χαμένο ραντεβού - από το Νίκο Ρούσσο

"...-Ξέρετε, νιώθω ότι έχω χάσει τη ψυχή μου. Για την ακρίβεια, δε γνώριζα ότι είχα μια προτού τη χάσω.
Ίσως και να είχα γουρλώσει λίγο τα μάτια, ακούγοντας τις πρώτες του λέξεις. Ένα από τα πιο σπάνια πράγματα που συζητιούνται στις μέρες μας, στα γραφεία των ψυχολόγων, είναι η ψυχή..."

Διαβάστε το


 

Πόσο νόημα μπορούμε να αντέξουμε;- από το Θοδωρή Δρούλια

"...Αν υποθέσουμε ότι, είναι δυνατόν να βάζουμε τρικλοποδιές στην ίδια μας την ισορροπία, είναι καλύτερα να υπάρχει σοβαρός λόγος αλλιώς δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από κωμικές φιγούρες σε ταινία του βωβού κινηματογράφου. Και ο λόγος είναι σοβαρότατος..."

Διαβάστε το


 

Σκόρπιες σκέψεις πάνω στη "ρατσιστική εμπειρία" - από το Νίκο Ρούσσο

"...Η “ρατσιστική εμπειρία” είναι από ότι φαίνεται ένας αμυντικός ψυχικός ελιγμός που κρύβει ένα βαθύ συναίσθημα φόβου. Η προσπάθεια ξεπεράσματος του φόβου μέσα από το πρίσμα του κλειστού συστήματος, γίνεται με άρνηση της πραγματικότητας που προφανώς απαιτεί διάσχιση..."

Διαβάστε το


 

Τι χρώμα να' χουν τα μάτια της Μέδουσας- από το Νίκο Ρούσσο

"...Για παράδειγμα ο ζηλιάρης σύζυγος, γεύεται στις οδυνηρές του φαντασιώσεις το πικρό δηλητήριο του φθόνου καθώς δε στοχεύει μνησίκακα μόνο στον αντίζηλο, αλλά και φθονεί την ροή της αγάπης της γυναίκας του, που νιώθει πως πλέον δε ρέει αποκλειστικά ή στο ελάχιστο προς τον ίδιο..."

Διαβάστε το


 

To Σύμπλεγμα της Πεταλούδας- από το Θοδωρή Δρούλια

Νοσταλγούμε μια σαφήνεια από την οποία είμαστε ανεπανόρθωτα αποκομμένοι και ο μόνος τρόπος να την πλησιάσουμε είναι οι μύθοι, η τέχνη, το φλερτ, τα συμπλέγματα και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς σαν ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο. Συμπλέγματα είπαμε;

Διαβάστε το


 

Το "Βλέμμα" - από το Νίκο Ρούσσο

 "...Είναι δυνατόν το “Βλέμμα” να μας ματιάσει; Και όμως ναι. Νομίζω πως πολλές μορφές ψυχικής ταλαιπωρίας είναι αποτέλεσμα αυτό- ματιάσματος. Το λεγόμενο Κακό Μάτι, αναφέρεται στο φθονερό βλέμμα του άλλου, που μπορεί να μεταφέρει κακή ενέργεια και να μας αρρωστήσει..."

 

Διαβάστε το


 

Η έννοια του Numinosum - από τον Γιάννη Κεραμάρη

"...Numen : κούνημα του κεφαλιού, ελαφρύ, εμφανές χαμήλωμα του κεφαλιού, που έχει σαν σκοπό να δηλώσει μια ελεύθερη στάση. Με την μεταφορική του έννοια δηλώνει την θεϊκή θέληση, την θεϊκή κυριαρχία, την επενέργεια της δύναμης της θεϊκής ύπαρξης..."

Διαβάστε το


Ανάλυση Ονείρου(ή όχι;) - από το Νίκο Ρούσσο

"...Είμαι βέβαιος πως από όλα τα μέρη του σπιτιού, το σαλόνι στο όνειρο, μάλλον αντανακλά την εξωτερική μας εικόνα, μιας και είναι ο χώρος όπου κανείς δέχεται τους καλεσμένους του. Όσο ακατάστατη και να είναι η κρεβατοκάμαρα, συνήθως το σαλόνι είναι τακτικό..."


 

Διαβάστε το

Επόμενη Σελίδα>