Η Ιστορία μας

Η Ελληνική Εταιρεία Mελέτης της Αναλυτικής Ψυχολογίας είναι επίσημα αναγνωρισμένο Developing Group την International Association of Analytical Psychology(www.iaap.org) από το 2018.

Η ιστορία, ωστόσο, της ομάδας μας ξεκινά το 2010. Εκείνη την εποχή, μια ομάδα ειδικών ψυχικής υγείας που εργάζονταν κατά κύριο λόγο σε δημόσιες δομές ψυχιατρικής φροντίδας, ανέπτυξαν την ανάγκη να εμπλουτίσουν τη γνώση τους σε θεραπευτικές μεθόδους ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης. Η ομαδική εποπτεία, οι κοινές εμπειρίες και τα συναφή ενδιαφέροντα οδήγησαν στη δημιουργία της πρώτης εκπαιδευτικής ομάδας που οργάνωσε και παρακολούθησε εντατικά σεμινάρια στη μέθοδο του Συμβολοδράματος(μέθοδος του ψυχαναλυτή Hanscarl Leuner που εστιάζει στη θεραπευτική δύναμη της ανθρώπινης φαντασίας).

Βασικός εκπαιδευτής και επόπτης της ομάδας ήταν ο ψυχολόγος Ludvik Betak, ο οποίος ταυτόχρονα κατείχε τον τίτλο του Γιουνγκιανού Ψυχαναλυτή. Η γοητευτική του ματιά στον ανθρώπινο ψυχισμό και η μοναδική του δεξιοτεχνία στην ψυχοθεραπευτική τέχνη, φύτεψαν τους πρώτους σπόρους περιέργειας για την Αναλυτική Ψυχολογία.

Καθώς οι δεσμοί της εκπαιδευτικής ομάδας ενισχύονταν και η πρακτική εμπειρία συγκεντρωνόταν, προέκυψε πιο έντονα η ανάγκη της εμβάθυνσης της θεωρητικής και μεθοδολογικής μας γνώσης. Μια σειρά θετικών συγκυριών και η στήριξη σημαντικών ανθρώπων οδήγησε στην επικοινωνία με την IAAP και τελικά στη συνάντηση εκπροσώπων της ομάδας μας με τον Tom Kelly και την Marianne Mueller(και οι δύο πρώην πρόεδροι της IAAP), τον Αύγουστο του 2015 στο 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αναλυτικής Ψυχολογίας στην Τεργέστη. Υπό την καθοδήγηση τους και την πολύτιμη βοήθεια της Ελληνίδας γιουνγκιανής ψυχαναλύτριας Αγγελικής Πεσσίνη, συστήσαμε την πρώτη μας νομική μορφή, διαμορφώσαμε κώδικα δεοντολογίας των μελών και οργανώσαμε τις πρώτες εκπαιδευτικές συναντήσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 είχαμε την επίσημη επίσκεψη της Marianne Mueller και της Misser Berg στην έδρα μας στην Αθήνα. Στις 11/2/2018 λάβαμε την επιστολή της επίσημης αναγνώρισης της Εταιρείας μας ως Developing Group. Μετά την επιστροφή μας από το IAAP XXI Congress Vienna το 2019, ενημερωθήκαμε πως Liaison Person για το γκρουπ μας επιλέχθηκε να είναι η Marianne Mueller. Με την αμέριστη βοήθεια της και την έμπειρη καθοδήγηση της, κάνουμε σταθερά βήματα στην συμμετοχή μας στον κόσμο της Αναλυτικής Ψυχολογίας, χτίζουμε στερεότερες βάσεις για την εκπαίδευση των μελών μας, και την επιμόρφωση των Ελλήνων ειδικών μα και του ευρύτερου κοινού στην αναντίρρητα επίκαιρη ματιά της γιουνγκιανής προσέγγισης για τον σύγχρονο άνθρωπο.