Ποιος ήταν ο Carl Gustav Jung?

Ο Carl Gustav Jung γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1875 στο μικρό χωριό Kesswil στο βόρειο τμήμα της Ελβετίας.  Ο πατέρας του ήταν μεταρρυθμιστής πάστορας, και η μητέρα του προερχόταν επίσης από οικογένεια παστόρων που ζούσαν στην περιοχή γύρω από τη Βασιλεία. Πολλές από τις εμπειρίες του ως παιδί θα επηρεάσουν την εξέλιξη των θεωριών του για τον ανθρώπινο ψυχισμό, συμπεριλαμβανομένης της δικής του αίσθησης ότι έχει δύο ξεχωριστές προσωπικότητες καθώς και ασυνήθιστες εμπειρίες της μητέρας του και άλλων μελών της οικογένειας του. Ο Jung φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας και αποφοίτησε με πτυχίο Ιατρικής το 1900.  Η διατριβή του με θέμα “On the Psychology and Pathology of So-Galled Occult Phenomena” προκάλεσε τις πρώτες του σκέψεις για εκείνο που θα γινόταν κεντρικό σημείο των θεωριών του: ο ψυχισμός κινείται μπροστά- προς νέους αναπτυξιακά ορόσημα- και όχι τόσο προς τα παρελθοντικά γεγονότα της ζωής του ατόμου.

Αμέσως μετά την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία, διορίστηκε στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Burghölzli, υπό την επίβλεψη του πασίγνωστου ψυχιάτρου Eugene Bleuler. Υπό την εποπτεία του Bleuler, ο Jung σχεδίασε και εφάρμοσε τo Word Association Test, αναπτύσσοντας καινοτόμους μηχανισμούς για τη μελέτη βιολογικών αντιδράσεων σε μεμονωμένες λέξεις- ερεθίσματα. Από αυτή του την εργασία, ήδη σε ηλικία 30 χρονών, διακρίθηκε ως μια σημαντική φιγούρα της Ψυχιατρικής της εποχής του. Τα πορίσματα των συγκεκριμένων πειραμάτων, μάλιστα, αποτέλεσαν τα πρώτα στοιχεία για την ανάπτυξη της θεωρίας των Συμπλεγμάτων. Άλλο ένα δομικό στοιχείο της Αναλυτικής Ψυχολογίας.

Το 1906, έχοντας διαβάσει την «Ερμηνεία των Ονείρων» του Sigmund Freud, και πολλά άλλα έργα του, o Jung ξεκίνησε να αλληλογραφεί με τον ιδρυτή της ψυχανάλυσης. Αυτό ήταν το ξεκίνημα μιας έντονης και μοιραίας σχέση μεταξύ των δύο ανδρών. Ο Freud ήταν σχεδόν 20 χρόνια μεγαλύτερος από τον Jung, αλλά οι δυο τους σχεδόν αμέσως συνδέθηκαν έντονα.  Ο Freud θα αναφερόταν στη συνέχεια στον Jung ως τον κληρονόμο του: τον “crown prince” της ψυχανάλυσης.  Ο Jung, με τη σειρά του, ανέλαβε το ρόλο του συνηγόρου των θεωριών του Freud ενάντια στην εχθρική υποδοχή που είχε στο ξεκίνημα της η ψυχανάλυση από την κατεστημένη ιατρική κοινότητα. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των δύο ανδρών ήταν εμφανείς από την αρχή. Το 1911, μόλις πέντε χρόνια μετά τη γνωριμία τους, η σχέση άρχισε να επιδεινώνεται, καθώς ο Jung πρότεινε διάφορες αναθεωρήσεις στην ψυχαναλυτική θεωρία που ο Freud δεν μπορούσε να αποδεχτεί.  Το 1913 η σχέση μεταξύ Jung και Freud διαλύθηκε και ο καθένας ακολούθησε το δρόμο του.

Μετά τη ρήξη με τον Freud, για τον Jung ξεκίνησε μια περίοδος έντονης αυτοεξέτασης και διερεύνησης του ασυνείδητου που έχει χαρακτηριστεί «συνάντηση με το ασυνείδητο», ενώ κάποιοι την χαρακτηρίζουν ως την περίοδο όπου ο ιδρυτής της Αναλυτικής Ψυχολογίας βρισκόταν στα όρια της ψύχωσης. Σύγχρονοι μελετητές απορρίπτουν την άποψη ότι ο Jung, στην ουσία περνούσε ένα ψυχωσικό επεισόδιο. Όπως και να έχει η σπουδαιότητα της εργασίας αυτής της φάσης του Jung, δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Από το 1913 έως περίπου το 1916 ο Jung αφοσιώθηκε σε βαθιές διαλογιστικές πρακτικές που μπορούσαν να προκαλέσουν την ανάδυση αυθόρμητου ασυνείδητου υλικού με τη μορφή νοητικών εικόνων και σύνθετων σχετικών αφηγήσεων. Ο Jung κατέγραφε αυτό το υλικό σε καθημερινή βάση και το περιεχόμενο των καταγραφών αυτών αποτέλεσε το βασικό υλικό του περίφημου Κόκκινου Βιβλίου.

Κατά τη διάρκεια περίπου της ίδιας περιόδου ο Jung ανέπτυξε μια θεωρία προσωπικότητας, στην προσπάθεια του να καταλάβει γιατί οι διαφορές των ανθρώπων μπορούν να γίνουν τόσο έντονες και ασυμβίβαστες, όπως στη περίπτωση τη δική του με τον παλιό μέντορά του Freud. Το 1921 αυτή η έρευνα κατέληξε στην έκδοση του βιβλίου «Psychological Types», το οποίο συνιστά μία από τις πρώτες προσπάθειες για τη συστηματοποίηση μιας θεωρίας προσωπικότητας και αποτελεί την έμπνευση για ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα τεστ προσωπικότητας, το Meyer-Briggs Type Index.

Εκτός από την ανάπτυξη της τυπολογίας και της μεθόδου του active imagination(Κόκκινο Βιβλίο), το ίδιο διάστημα ο Jung ανέπτυσσε την κατ’εξοχίν δική του κατανόηση για το Ασυνείδητο, τη θεωρία δηλαδή του συλλογικού ασυνείδητου και των περιεχομένων  του, τα αρχέτυπα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας ‘20 ο Jung αφιερώθηκε στην βαθύτερη έρευνα του συλλογικού ασυνείδητου, τόσο μέσω της κλινικής πρακτικής του στη Ζυρίχη, όσο και μέσα από τα ταξίδια του στη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Ασία.  Οι δημοσιεύσεις του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον του για τις πνευματικές διαστάσεις της ανθρώπινης εμπειρίας, θεωρώντας πως παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Ο θρησκευτικός προσανατολισμός ήταν, κατά την άποψη του Jung, εγγενής στην ανθρώπινη ψυχή, ανεξάρτητα από την ακριβή μορφή έχει για τον καθένα ή την κάθε εποχή, και η φροντίδα αυτής της πτυχής της ζωής ήταν απαραίτητη όχι μόνο για την ψυχική ευημερία, αλλά και για την ανάπτυξη της ολοκλήρωσης που είναι η βασική κινητήριος δύναμη της διαδικασίας της Εξατομίκευσης.

Η στάση του Jung κατά της διάρκεια της ανόδου των Ναζί στην Γερμανία, είναι μια εξαιρετικά σκοτεινή περίοδος της ζωής του. Οι επικριτές του Jung, τείνουν σε ακραίες θέσεις, ωστόσο πράγματι στην περίοδο ανάμεσα στα χρόνια 1933 και 1936 εκείνος έκανε μια σειρά από δηλώσεις και δημόσιες παρουσιάσεις στις οποίες κανείς μπορεί να διακρίνει μια έντονη αντισημιτική απόχρωση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Jung εργαζόταν για να προστατεύσει θεσμικά ψυχολόγους, ιδιαίτερα Εβραίους ψυχολόγους, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις γερμανικές ψυχολογικές ενώσεις. Αυτή η περίοδος είναι παράδοξη και προβληματική στη ζωή του Jung, αλλά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930 είχε στραφεί εναντίον οποιασδήποτε σύνδεσης με τους Ναζί και μόλις ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στρατολογήθηκε από τον Allen Dulles για να παρέχει ψυχολογικές εκτιμήσεις της ναζιστικής ηγεσίας στους Συμμάχους. Μετά τον πόλεμο, ο Jung ζήτησε συγγνώμη για τις προηγούμενες ενέργειές του και έγραψε αρκετά δοκίμια προσπαθώντας να κατανοήσει τις πολιτισμικές δυνάμεις που είχαν επιτρέψει όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, να αποτύχουν με έναν τόσο καταστροφικό τρόπο.

Στη μετέπειτα ζωή του Jung θα διακρίνουμε το ρόλο μιας ασυνήθιστης σχέσης με τον Φυσικό και ηγετική φυσιογνωμία στην ανάπτυξη της Κβαντικής Μηχανικής, Wolfgang Pauli.  Είκοσι πέντε χρόνια νεότερος του Jung, ο Pauli είχε απευθυνθεί για ψυχοθεραπεία στον Jung εξαιτίας της ασταθούς και συχνά αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς του, ήδη από τη δεκαετία του ‘30. Ο Jung τον παρέπεμψε σε κάποιον μαθητή του με την οδηγία ο δεύτερος να συγκεντρώνει υλικό από την θεραπεία όπου ο Jung θα ερευνούσε ανεξάρτητα. Αυτή η μελέτη οδήγησε σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του Jung, το “Psychology and Alchemy”, όπου έστρεψε την προσοχή του στην πιθανή σχέση ανάμεσα στην Αλχημεία και την Ψυχολογία, καθώς η Αλχημεία θα μπορούσε να ιδωθεί ως μια πρώτη προσπάθεια μελέτης των ψυχολογικών φαινομένων μέσα από υλικούς όρους. Το υλικό των ονείρων του Pauli από αυτή την περίοδο είχε σαφείς αλχημικές αντηχήσεις και βοήθησε στη διαμόρφωση των επιχειρημάτων του Jung σχετικά με τη δομή του ασυνείδητου. Η σχέση τους είχε διακοπεί

από τον πόλεμο, επανήλθαν ωστόσο με μια πιο άμεση σχέση μετά την επιστροφή του Pauli από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγώντας σε μια συνεργατική έρευνα της σχέσης μεταξύ του ψυχισμού και του υλικού κόσμου με τη μορφή της θεωρίας της Συγχρονικότητας του Jung. Η συμβολή του Pauli στην ύστερη περίοδο του έργου του Jung είναι απόλυτα σημαντικά, καθώς ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους με τους οποίους ο Jung θα μπορούσε να συνεργαστεί πλήρως σε τόσο βαθιά ζητήματα όπως η απόλυτη ενότητα ψυχής και ύλης.  Δυστυχώς, η συνεργασία διακόπηκε από το θάνατο του Pauli από καρκίνο το 1958, αλλά μαζί είχαν διαμορφώσει έναν τομέα έρευνας που συνεχίζει να αποτελεί πηγή ενδιαφέροντος τόσο για  γιουνγκιανούς αναλυτές όσο και για κβαντικούς φυσικούς.

Ο Jung πέθανε στις 6 Ιουνίου 1961, στο σπίτι του στο Küsnacht, λίγο έξω από τη Ζυρίχη.  Η σύζυγός του, Έμμα, είχε πεθάνει το 1955. Άφησαν πίσω τους 5 παιδιά. Η κληρονομιά του Jung είναι περίπλοκη και υπάρχουν πολλές πτυχές να διερευνηθούν στο βάθος τους.  Ο αντίκτυπός του στην ανάπτυξη της ψυχοθεραπείας και στην ψυχανάλυση, είναι πολύ πιο εκτεταμένος από ό, τι συχνά θεωρείται. Ο πολιτισμικός του αντίκτυπος είναι βαθύς, καθώς η Τυπολογία του έχει διαμορφώσει όχι μόνο την πρακτική της ψυχοθεραπείας αλλά και μια σειρά ψυχομετρικών μελετών της ηγεσίας που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των οργανισμών. Το λεξιλόγιο των συλλογικών ασυνείδητων και αρχετυπικών εικόνων είναι ένα σταθερό υπόστρωμα –όταν δεν είναι απόλυτα εμφανές– της ανάλυσης της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και των τεχνών γενικότερα. Η έμφαση που δίνει στην πνευματική διάσταση της ανθρώπινης ψυχής και ο ρόλος της στην ψυχολογική ανάπτυξη βοήθησαν στη διαμόρφωση των αρχών των Ανώνυμων Αλκοολικών και αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η σημασία της, από θεραπευτές άλλων κατευθύνσεων, για την ψυχική υγεία.

 

[Πηγή: https://iaap.org]